När djuren blir gamla

När djuren blir gamla…

När hunden eller katten blir äldre är det vanligt att de blir lite stela och inte rör sig lika mycket som tidigare. De sover kanske mer och lite tyngre än förut. Men det är väl inte så konstigt eftersom de har börjat bli gamla?

Nej, det är det inte och alla ska ha lov att bli gamla i lugn och ro. Men något som är väldigt viktigt är att deras livskvalitet fortsätter att vara hög. Frågan är om alla de symptom som djuren visar endast beror på deras ålder?

Sanningen är att många av de symtom som äldre djur visar är tecken på problem man kan göra mycket för att lindra. Blodprov kan avslöja om det finns problem med inre organ, undersökning av hud, mun och kropp kan ge indikation på sjukdom. Har man misstanke om artros kan man komplettera undersökningen med röntgen av rygg och leder för att fastställa problemets grad och fortsatt behandling.

Artros kan bland annat behandlas med smärtstillande, inflammationshämmande, glukosamin, foderbyte och simträning.

Sjukdomar i vissa organ kan behandlas med medicin och anpassat dietfoder. Problem med dåliga tänder, tandsten och infektion i tandkött kan behöva behandlas med extraktion av lösa och dåliga tänder eller i vissa fall rotfyllning. Efter att tandstenen är bortrensad rekommenderas bland annat tandborstning för en bra munhygien.

Med rätt diagnostisering och efterföljande behandling kan man ge sin hund eller katt ett längre liv med betydigt bättre livskvalitet. Förut var det svårt att få en djurförsäkring på sitt äldre djur. Nu har försäkringsbolagen insett vikten av bra veterinärvård för äldre djur och flera försäkringsbolag erbjuder därför försäkring även för äldre individer. Din bästa kompis förtjänar en bra ålderdom!

Kontakta Torslanda Djurklinik om du vill veta mera om seniorkontroll av ditt djur.

Tillbaka till artiklar

Öppettider

Måndag: 8-17
Tisdag: 8-17
Onsdag 8-17
Torsdag: 8-17
Fredag: 8-14

Lunchstängt måndag-torsdag 12.30-13.30

AncoraThemes © 2024. All rights reserved.