Ta hand om din katt

Katter har tyvärr inte riktigt samma status som hundar i samhället. Djurägare väljer inte lika ofta att exempelvis vaccinera och försäkra sina katter som de gör med sina hundar. Katter besöker veterinären hälften så ofta som hundar. Fortfarande lämnas också många katter vind för våg och problem med hemlösa katter finns i de flesta kommuner.

Något som märks som veterinär är att kattägare inte räknar med att katten kan behöva vård hemma på samma sätt som hundägare gör. Detta gäller självfallet inte alla men det är generellt mer protester från djurägarens sida när det gäller att medicinera och vårda en katt hemma än en hund. Visst kan katter vara besvärliga att hålla inomhus med krage när de är vana att vara ute. Och det kan vara besvärligt att få i dem medicin om man inte behärskar tekniken. Men detta måste man tänka på innan man skaffar katten! Har man skaffat en katt har man ansvar och skyldighet att se till att den mår bra och att den får vård om så behövs. Ett besök hos veterinären räcker sällan för att djuret ska bli friskt.

Att vaccinera katter är inte självklart för alla. Detta gör att smittsamma sjukdomar hos katter är vanligare än hos hundar. Utekatter springer fria på ett annat sätt och kommer också oftast i kontakt med fler artfränder än vad hundar gör. På så vis är smittspridningsrisken högre hos katt. Dessutom kan innekatter också smittas indirekt via t ex djurägarna.

En annan viktig sak är att kastrera sin katt. Detta gäller främst utekatter. Det finns katter i överflöd och varje år avlivas förskräckligt många kattungar på grund av bristande ansvar hos djurägarna. Man bör inte låta sin hona bli dräktig bara för sakens skull! Som sagt, det finns katter så det räcker. Låt inte heller er hona stå på p-piller som alternativ till kastrering. Risken för juvertumörer är då stor.

När man kastrerar sin katt är det bra att passa på att id-märka den. Detta görs oftast med ett chip som läggs under huden i nacken eller genom en tatuering i vänster öra. Via Sverak registreras man sedan som kattens ägare och kan lätt hittas om katten sprungit bort. Chipmärkningen kan även användas för att programmera en eventuell kattlucka så att endast katter med rätt chip släpps in genom luckan.

Dessutom rekommenderas att ha katten försäkrad. En kattförsäkring är en billig investering. En katt som råkar ut för något trauma och behöver opereras kan resultera i ett eller flera kostsamma besök. En försäkring är bra att ha då prognosen ofta är god genom operation och behandling, så man inte istället tvingas avliva sin katt.

Genom att vaccinera, kastrera, id-märka och försäkra din katt får du en billig trygghet och du gör det bästa för din kamrat!

Tillbaka till artiklar