ID-märkning

ID Märkning

Det händer ganska ofta att vi på kliniken får in bortsprungna eller skadade hundar och katter. Då är det alltid avgörande om djuret är id-märkt. Hittar vi ett id-nummer kan vi direkt ta kontakt med husse eller matte och på så sätt få hem djuret till familjen igen.Är ett skadat djur inte id-märkt är man tyvärr oftast tvungen att avliva djuret eftersom man då inte hittar djurägaren som kan ta hand om djuret efter behandlingen.

Katter:
Det är i dagsläget inget krav på att man id-märker sin katt, men detta kommer troligen förändras i framtiden. Om man skall resa utomlands med sin katt måste katten dock vara id-märkt.

Olika typer av id-märkning
Chip-märkning: Chip-märkning är mycket enkelt att utföra och består av att veterinären lägger in ett litet chip under huden vid skulderbladsregionen. Detta görs med en grov kanyl på ett vaket djur.

Örontatuering: Hunden eller katten får en lugnande injektion och efter att djuret svarat på den klämmer man med hjälp av en tatueringstång in ett specifikt nummer för just den individen. Efter det att tången har palperat ett avtryck i huden på örat färgas området in med en tatueringskräm. Många väljer att öronmärka katten i samband med en kastrering då katten redan är sövd. Detta är väldigt praktiskt då katten unviker en onödig sövning och samtidigt blir det betydigt billigare för matte och husse.

Halsband: Många tycker att det fungerar bra med halsband på sin katt. Det är dock mycket vanligt att halsband faller av individer då det kan fastna mm. När man får in katter utan en permanent märkning ser man ofta på pälsen att den omärkta inlämnade katten har haft ett halsband innan olyckan.

En annan stor nackdel med halsband är att dessa – trots elastisk säkerhetsband – ofta skadar katten allvarligt om katten fastnar någonstans eller får in frambenet i halsbandet.

Registret:
När hunden eller katten har blivit märkt bör man skicka in registreringen till Svenska Kennel Klubben (SKK), som har ansvaret för katt och hundregistret. Det är lag på att hunden registreras hos Jordbruksverket . Det kostar ca 130 kr (engångsbelopp) .

Det är mycket viktigt att du som djurägare sedan kommer ihåg att lämna in uppgifter om ny adress eller telefonnummer om ni flyttar. Då är ni säkra på att veterinär, polis eller andra kan komma i kontakt med er om ni har ett djur som försvunnit och/eller blivit skadat.

Om man har hittat en hund eller katt som är id-märkt kan man leta efter ägaren i ägarregistret på SKK’s hemsida. Man bör dessutom kontakta polisen och berätta att man har hittat djuret.

Hur id-märker man katten eller hunden?
Det är veterinären som id-märker din hund eller katt. Hundar kan antingen få chip eller tatuering i örat. Utställningskatter eller katter som reser utomlands väljer ofta chip då chippet alltid är 100 % läsligt. För katter som inte reser eller ställs ut rekommenderar vi örontatuering eftersom väldigt få katter är chip-märkta och man måste ha en chipavläsare för att se om katten är chip-märkt.

Har du frågor angående id-märkning av din hund eller katt är du alltid välkommen att kontakta din veterinär.

Tillbaka till artiklar

Öppettider

Måndag: 8-17
Tisdag: 10-18
Onsdag 8-17
Torsdag: 8-17
Fredag: 8-14

Lunchstängt måndag-torsdag 12.30-13.30

AncoraThemes © 2023. All rights reserved.