Hundhälsoråd

Alla hundägare vill förhoppningsvis ha så friska hundar som möjligt. Det är därför bra att jobba mycket med friskvård. På så sätt undviker man onödigt lidande samt onödiga kostnader.

Vaccination

Grundvaccinering av valpar sker i de flesta fall vid 8 och 12 veckors ålder. Man bör vaccinera mot parvo, HCC (smittsam leverinflammation) samt valpsjuka. Vaccin finns även mot kennelhosta vilket är en mycket smittsam hosta. Vid 1 års ålder upprepas vaccinationen och därefter varje till vart tredje år. Det finns också andra vaccinationer som exempelvis ges i samband med utlandsresa. Alla valpar måste också enligt lag id-märkas med tatuering eller chip.

Avmaskning

Hundar avmaskas som valp och sedan vid 1 års ålder. Därefter krävs ingen regelbunden rutinavmaskning. Receptfria avmaskningsmedel finns på apoteket.

Utfodring

Baseras på ras, ålder, aktivitetsnivå samt hull. 25-40 procent av alla hundar är överviktiga. Detta är alltså ett stort problem som förkortar hundarnas liv och orsakar problem med lever, hjärta, leder, tarmsystem och ökar risken för diabetes. Regelbunden viktkontroll gör det lättare att reglera fodermängd. Kontakta din veterinär för foderrådgivning om du känner dig osäker på om din hund får rätt foder i rätt mängd.

Hud- och pälsvård

För de flesta raser räcker regelbunden borstning och vid behov avsköljning med vatten. Schamponeringar tar bort hudens naturliga fettskydd och bör därför endast göras vid behov. Använd hundschampo och gärna ett återfuktande balsam. Vid hudproblem följ de råd du fått av din veterinär.

Tänder

Vänj gärna valpen tidigt att låta sig bli undersökt i munnen samt att få tänderna borstade. Hundtandkräm kan användas men är inte nödvändigt. Tänderna ska borstas varje dag. En tandborstning i veckan har nästan ingen effekt alls. Tuggben är också nyttigt för tänderna. Dålig munhälsa kan orsaka stora problem för hunden.

Analsäckar

Hundar har två sekretproducerande körtlar på båda sidor om analöppningen. Dessa producerar ett illaluktande sekret. Analsäckarna töms regelbundet med avföringen och är en del av hundens revirmarkering. Ibland kan dessa körtlar svullna och bli inflammerade. Tecken på detta är upprepat kanande på baken och slickande runt analöppningen. Kontakta i så fall din veterinär. Om hunden har lös avföring då och då ökar risken för problem med analsäckarna. Att det enstaka gånger luktar konstigt från baken (sött och unket) är inte något tecken på sjukdom.

Tassar

Tassar bör vid behov sköljas från smuts och eventuellt vägsalt. Torka de noggrant om de är fuktiga. Torra och spruckna trampdynor mår bra av infettning med tassalva. Klorna ska klippas regelbundet. Tänk på att utekatter behöver sina klor för att försvara sig och kunna klättra. Klipp dem inte för korta.

Öron

Öroninflammationer är vanligt framförallt hos hundar med hängande öronlappar och trånga örongångar. Hos denna typ av hundar samt alla hundar med återkommande öronproblem, är öronrengöring med öronrengöringsmedel att rekommendera ungefär varannan vecka.

Tillbaka till artiklar